Tvorí sa mi veľa zubného kameňa, mám veľa minerálov v sline?

Aktualizované: 2. novembra 2020

Veľakrát som sa počas mojej praxe stretol s tvrdením, že sa zubný kameň tvorí niekomu viac a rýchlejšie, pretože má doma tvrdú vodu, alebo veľa…

Veľakrát som sa počas mojej praxe stretol s tvrdením, že sa zubný kameň tvorí niekomu viac a rýchlejšie, pretože má doma tvrdú vodu, alebo veľa minerálov v sline. Mojim pacientom už pri prvom stretnutí vysvetlím, ako procesy v našich ústach fungujú. Avšak stále je mnoho takých, ktorí síce majú doma všetky dôležité pomôcky, ale žiaľ bez dôležitých informácií. Často si potom hľadáme dôvody, prečo sa nám tvorí zubný kameň aj napriek širokej škále tých správnych pomôcok.

Ako a prečo vzniká zubný kameň?

Každému z nás sa po určitom čase od vyčistenia zubov na nich vytvorí zubný plak. Je to produkt našich baktérií, ktoré potom v tomto plaku žijú, množia sa a svojimi produktami poškodzujú zuby a ďasná. Zubný plak je preto dôležité pravidelne odstraňovať ultra mäkkou zubnou kefkou a medzizubnou kefkou. Ak ho totižto neodstránime dokonale, tak pôsobením minerálov zo sliny zubný plak stvrdne na zubný kameň. Takto stvdnutý zubný plak vytvára spočiatku na zuboch len tenkú vrstvu pripomíňajúcu námrazu. Túto ale nedokážeme žiadnou zubnou kefkou odstrániť a na drsný porch takejto vrstvy sa ukladajú ďalšie vrstvy a tým zubný kameň hrubne.

Mám teda veľa minerálov v sline…

Ako som písal vyššie, tak je síce pravda, že zubný kameň vzniká ukladaním minerálov zo sliny do zubného plaku. Ale ak si zuby čistíme každý deň, tak slina zubný plak premeniť na zubný kameň nestihne a to ani v tom prípade, že by obsahovala naozaj veľké množstvo týchto minerálov. Taktiež tvrdá voda nespôsobuje urýchlené tvrdnutie zubného plaku. Formovanie zubného kameňa trvá minimálne týždeň pri nesprávnej technike čistenia zubov, alebo pri nepravidelnom čistení. Treba si však uvedomiť, že zubom a ďasnám neškodí len zubný kameň, ale už samotný zubný plak. Preto je dôležité si čistiť zuby aspoň dva krát denne a tento zubný plak dôkladne odstrániť.

Ktorá kefka mi zubný plak vyčistí dokonale a zabráni tak vzniku zubného kameňa?

Zubný plak je mäkký a možno ho prirovnať k pudingu. Preto si treba uvedomiť, že na jeho dokonalé odstránenie nepotrebujeme tvrdú kefku, alebo na zuby tlačiť pri ich čistení. Postačí nám mäkká zubná kefka, medzizubná kefka a správna technika čistenia zubov. Ako som písal v mojom blogu o dentálnej hygiene, tak správna technika čistenia zubnou kefkou vyčistí aj ďasnový žliabok. Do tohto priestoru by sme však mali vchádzať len vláknami ultra mäkkej kefky, aby sme si nepoškodzovali ďasno.
Ak nás však dentálny hygienik nenaučí s ultra mäkkou kefkou správne čistiť, tak sa môže stať, že sa nám kefka od nadmerného tlaku rýchlo zničí a stráca jej čistiacu schopnosť. Nezabúdajme však ani na medzizubný priestor, ktorý je veľmi dôležitý a v tomto mieste dokážu baktérie škodiť najviac. Tento priestor by sme mali vyčistiť medzizubnou kefkou raz denne, tá musí byť ale vybraná na mieru dentálnym hygienikom alebo hygieničkou. Priveľká môže poškodiť ďasno a sklovinu, no malá medzizubná kefka nevyčistí dôkladne.