Ako dlho si mám zuby čistiť?

Aktualizované: 2. novembra 2020

Jednou z príčin zvýšenej tvorby kazov, zápalov v ústach, zubného plaku a kameňa na zuboch je nedostatočný čas čistenia zubov. Samozrejme aj technika čistenia zubnou…

Jednou z príčin zvýšenej tvorby kazov, zápalov v ústach, zubného plaku a kameňa na zuboch je nedostatočný čas čistenia zubov. Samozrejme aj technika čistenia zubnou kefkou, typ pomôcok na domácu ústnu hygienu a životospráva zohrávajú dôležitú úlohu.
Ako som už viackrát písal v predchádzajúcich článkoch, je prirodzené, že sa nám na zuboch tvorí zubný plak. Táto mäkká, biela hmota je vytváraná baktériami, ktoré prirodzene žijú v našich ústach. Množstvo plaku, ktorý sa nám vytvorí na zuboch zavisí predovšetkým od množstva potravy s obsahom sacharidov, ktoré prijmeme počas dňa, od typu baktérií, ktoré sú v našich ústach v prevahe a mnohých ďalších vplyvov.
Dôležité je, že tvorbe zubného plaku nedokážeme zabrániť a preto je veľmi dôležité tento dokonale odstrániť mäkkou zubnou kefkou, pričom by sme určite nemali zabudnúť ani na medzizubnú kefku.

Ako to teda je s časom čistenia zubov?

V posledných rokoch sa objavujú rôzne časovače signalizujúce začiatok a koniec čistenia zubov. Tieto sú dokonca často súčasťou elektrických zubných kefiek. Aj toto môže prispievať k vzniku mýtusu, že zuby treba čistiť stanovený čas, aby boli čisté.
Aby sme mali naše zuby a ďasná zdravé, je veľmi dôležité denne odstraňovať nánosy zubného plaku. Ak toto zvládneme precízne, pravdepodobnosť ochorenia zubov a ďasien sa zníži na minimum.
Ako som však písal vyššie, tak množstvo zubného plaku, ktorý sa nám na zuboch vytvorí od posledného čistenia závisí od rôznych vplyvov. Nie každý deň je vrstva plaku rovnako hrubá a niekedy si vyžaduje dlhší čas čistenia zubnou kefkou ako inokedy. Predstavte si chodník, ktorý je pokrytý len centimeter vysokou vrstvou snehu a treba ho očistiť. A potom si predstavte ten istý chodník, na ktorý na druhý deň napadlo 30 cm snehu. Jeho dôkladné odstránenie nám zoberie oveľa viac času a energie.

Prečo sa so zubnou kefkou narobím viac ako iní a aj tak mám problémy so zubami?

Na to, ako ľahko a rýchlo si zuby od nánosov zubného plaku dokážeme očistiť má vplyv aj uloženie zubov, štruktútra skloviny, technika čistenia zubnou kefkou, pomôcky na čistenie zubov a rôzne iné. Ak nie sú zuby rovné, alebo sú v ústach uložené natesno, ich čistenie je kompikovanejšie. Zopár správnych rád a trocha tréningu je na takto uložené zuby najlepší spôsob. Dĺžka čistenia zubov tiež závisí od toho, či je povrch našej skoloviny hladký, alebo drsnejší. V neposlednom rade technika čistenia zubov a typ pomôcky veľmi ovplyvňuje výsledok čistenia našich zubov. Faktorov, ktoré nám dokážu čistenie zubov skomplikovať je mnoho. Ale všetky sa dajú eliminovať tým, že nám dentálny hygienik, alebo hygienička poradí správne riešenie podľa danej situácie v našich ústach. Ak je toto zo strany dentálneho hygienika vykonané správne, čistenie sa stane efektívne a pritom jednoduché.

Ako teda viem, že mám zuby čisté bez použitia časovača?

Na to, aby sme zistili, či máme zuby čisté existuje jednoduchý test jazykom. Zuby sú čisté vtedy, keď sú hladké na pocit. Jazyk má schopnosť zväščovať nerovnosti na povrchu zubov, a preto je výborným zvykom prejsť si jazykom po zuboch hneď po ich vyčistení. Ak na niektorom mieste cítite, že zub nie je hladký, dočistite toto miesto zubnou kefkou aj bez použitia zubnej pasty a opätovne skontrolujte.
Ak budeme mať zuby po ich vyčitení vždy hladké, nebude sa nám tvoriť ani zubný kameň, ktorý vzniká mineralizovaním (stvrdnutím) nedostatočne odstráneného zubného plaku. Viac sa o tvorbe zubného kameňa dočítate v mojom blogu Tvorí sa mi veľa zubného kameňa, mám veľa minerálov v sline?