Aká tvrdosť zubnej kefky je najvhodnejšia?

Aktualizované: 2. novembra 2020

Okolo nás je obrovská ponuka rôznych zubných kefiek a naozaj nie je ľahké vybrať si pre naše zuby a ďasná tú správnu. Zubná kefka je…

Okolo nás je obrovská ponuka rôznych zubných kefiek a naozaj nie je ľahké vybrať si pre naše zuby a ďasná tú správnu. Zubná kefka je neoddeliteľnou súčasťou ústnej hygieny a udržať si zdravé zuby bez nej je nemožné. Treba si však uvedomiť, že nesprávne zvolená zubná kefka dokáže naše zuby a ďasná poškodiť.

Ako dokáže zubná kefka škodiť?

Zubná kefka dokáže škodiť v prípade, že nie je dostatočne mäkká a teda šetrná k našim zubom a ďasnám. Tvrdé a nesprávne strihané konce zubnej kefky poškodzujú naše ďasná a sklovinu. Tvrdšie vlákna sú taktiež hrubšie a nedokážu sa dostať do tých najdôležitejších miest, ako je ďasnový žliabok a ryhy. Hoci si tieto miesta na zuboch sotva všimneme, pre naše ústne baktérie sú ideálnym miestom pre ich rast a množenie sa. Svojim pacientom odporúčam len ultra mäkké zubné kefky, aby predišli ústupu ďasien a poškodeniu skloviny.

Zubná kefka je len nástroj, ktorý môže a nemusí vyčistiť dostatočne!

Treba si uvedomiť, že zubná kefka je len nástroj, ktorý ovláda naša ruka. To, či si zuby vyčistíme dôkladne a predídeme tým problémom so zubami a ďasnami záleží z veľkej časti od techniky, ktorou si zuby čistíme. Pamätajme však na to, že pre dokonalú starostlivosť je dôležitá kombinácia správnej techniky čistenia zubov a šetrnej zubnej kefky. Ak chýba jedno, alebo druhé, tak aj napriek častému čisteniu nemusia naše zuby a ďasná zostať zdravé. Techník na čistenie zubov je mnoho, no nie každá je efektívna a šetrná. Správnu techniku čistenia zubov by nás mal naučiť dentálny hygienik, alebo hygienička. Ktorá technika čistenia zubov je pre naše zuby nalepšia sa dočítate v mojom ďalšom blogu.

Ktorá zubná kefka je pre mňa najvhodnejšia?

Zubná kefka by mala spĺnať niekoľko kritérií. Tie najdôležitejšie sú hustá, no zároveň veľmi mäkká hlavička kefky, vlákna by mali byť strihané rovnomerne a ich konce by sa nemali stenšovať „do stratena“, ale mali by byť na konci oblé. Taktiež je dôležité, aby bola hlavička zubnej kefky dostatočne široká a tým bezproblémov pokryla pri čistení zuby aj ďasná a dostala sa tak aj do priestoru medzi ďasno a zub (do ďasnového žliabku).
Pozor však na to, že každý výrobca udáva tvrdosť zubnej kefky podľa vlastného uváženia, a preto označenie mäkká nemusí vždy označovať naozaj mäkkú a šetrnú hlavičku zubnej kefky.

Vyčistí mi ultra mäkká kefka zuby?

Ako som písal v mojom predchádzajúcom blogu „Tvorí sa mi veľa zubného kameňa, mám veľa minerálov v sline?“ , tak je dôležité uvedomiť si, že zubná kefka bola vyrobená na každodenné odstránenie zubného plaku zo zubov, ktorý svojou konzistenciou pripomína puding. Takže áno, aj tá najmäkkšia kefka vyčistí zuby dôkladne, ale len ak je v kombinácii so správnou technikou čistenia zubov. V spojení s inými, dnes už zastaralými technikami ako napríklad horizontálna či stieravá technika z ďasna na zub je ultra mäkká kefka naozaj nedostatočná. Tieto techniky sa však neradia medzi efektívne, pretože napriek pravidelnému čisteniu zubov zostávajú tie najdôležitejšie miesta nečisté a so skrytým zápalom ďasnového žliabku.

Čistenie zubov správnou technikou nie je jednoduché, ale keď nás to niekto naučí správne, tak nám to pomôže zachovať si zdravé zuby po celý život. Ak sa nám vytvorí zubný kameň, alebo objaví kaz či krvácanie ďasien, tak je chyba v technike alebo zubnej kefke, často v oboch. Skôr ako to jednoducho zhodíme na dedičnosť, skúsme popracovať na našich nesprávnych návykoch 🙂