Biele zuby po návšteve dentálneho hygienika nemusia vždy znamenať čisté zuby.

Aktualizované: 2. novembra 2020

V tomto článku sa dočítate o tom, bez čoho sa dentálna hygiena nedá spraviť dokonale a čo Vám môže spôsobiť zle odvedená práca dentálneho hygienika.

Naučte sa zhodnotiť prácu svojho dentálneho hygienika.

Stále viac ľudí sa oboznamuje s povolaním dentálneho hygienika a záujem pacientov o predchádzanie ochoreniam zubov a ďasien sa zvyšuje. Výborné je, že rastie počet dentálnych hygienikov, žiaľ na druhej strane sa kvalita ošetrenia často odlišuje.

Čo je cieľom dentálnej hygieny?

Cieľom dentálnej hygieny je predchádzať poškodeniam zubov, ďasien, dokonca aj kosti v ktorej sú zuby uložené, liečiť už vzniknuté zápaly, naučiť Vás ako sa doma správne starať o ústnu dutinu a zvýšiť estetický vzhľad zubov. Tento zákrok, ktorý vykonáva dentálny hygienik, by mal byť vždy dôkladný, ale zároveň šetrný k vašim zubom a ďasnám.

Čo by malo byť základom každej dentálnej hygieny?

Počas dentálnej hygieny sa odstraňujú z povrchu zubov prípadné nánosy zubného plaku, zubného kameňa a pigmentácie (farebné škvrny) tak, aby pacient odchádzal s dôkladne vyčistenými zubami. Najskôr je však potrebné pacienta spoznať, preto by mal každý pacient vyplniť anamnestický dotazník a dôležitú úlohu zohráva aj RTG snímka, ktorá by nemala pred začatím ošetrenia chýbať.

Odstránenie spomínaných nánosov sa vykonáva rôznymi nástrojmi a prístrojmi. Úplný základ tvorí ultrazvuk, kyrety a leštiaca kefka alebo pieskovač (airflow). Pri ošetrovaní pacienta je však dôležitý individuálny prístup a podľa toho je potrebné aj zvoliť spôsob ošetrenia. Nie je vhodné aplikovať rovnaké postupy u všetkých pacientov. Na záver ošetrenia by mal každý pacient prejsť inštruktážou správnej techniky čistenia zubov, v ktorej nesmú chýbať medzizubné kefky. Tie sú síce na prvom mieste v ústnej prevencii, ale ich dôležitosť je často prehliadaná.

Ultrazvuk

Ultrazvuk slúži na narušenie zubného kameňa a uľahčuje tým prácu dentálnemu hygienikovi. Pacient ultrazvuk ocení, pretože odstránenie veľkých nánosov zubného kameňa kyretami (ručnými nástrojmi) vytvára pre niektorých ľudí nerpíjemný ťah a tlak.

Nie je však nevyhnutné u každého pacienta siahnuť po ultrazvuku. Ak na zuboch nie sú nánosy zubného kameňa, použitie ultrazvuku neodporúčam. Sklovina je tak zbytočne vystavená nárazom špičky kovovej koncovky prístroja a tým traumatizovaná. Ošetrenie u dentálneho hygienika by malo byť efektívne, avšak zároveň šetrné pre zuby a ďasná.

Kyrety – ručné nástroje

Práca s kyretami je neoddeliteľnou súčasťou kvalitnej dentálnej hygieny. Pracovať s týmito nástrojmi šetrne a zároveň efektívne si vyžaduje skúsenosti a samotné ošetrenie je časovo náročnejšie. V dnešnej dobe žiaľ čoraz viac dentálnych hygienikov kyrety vôbec nepoužíva a kvôli rýchlejšej, no ani z ďaleka nie dobre odvedenej práci, nahrádzajú kyrety ultrazvukom. Ultrazvuk však nevyhladí povrch zuba tak dokonale ako ručný nástroj a ponecháva na jeho povrchu voľným okom ťažko viditeľné zbytky zubného kameňa a plaku. Baktérie v týchto nánosoch však naďalej škodia Vašim zubom a ďasnám.

Leštiaca kefka

Leštiaca kefka sa používa na leštenie povrchu zubov, pri ktorom sa odstránia zvyšky zubného plaku a farebné škvrny (pigmentácie). Zuby zostávajú tak hladšie, belšie a ľahšie sa udržiavajú čisté počas domácej hygieny. Leštiaca kefka však neodstráni zubný kameň a zuby by sa nikdy nemali leštiť pred jeho dokonalým odstránením kyretami.

Pieskovač (airflow)

Pieskovač sa tak ako aj leštiaca kefka používa na leštenie povrchu zubov, odstraňuje zubný plak a pigmentácie. Na rozdiel od leštiacej kefky sa jemné čiastočky prášku dostávajú aj do ťažko dostupných miest a je tak efektívnejší. Nie každý pacient však pieskovanie zvládne aj napriek bezbolestnej procedúre. A preto je niekedy vhodnejšie siahnuť po leštiacej kefke. Treba si však uvedomiť, že airflow neodstráni zubný kameň. Aj keď sa žiaľ často airflow prezentuje ako špeciálny bonus alebo príplatková služba v dentálnej hygiene, je to len prístroj na leštenie zubov, ktorý uľahčuje prácu hygienikovi. To najdôležitejšie však odvedú kyrety.

Na čo si treba dať pozor?

Veľmi dôležité je, aby dentálny hygienik dokonale vyčistil zuby od nežiadúcich nánosov aj v ďasnovom žliabku. Ďasno totižto vytvára okolo každého zuba približne 2 mm hlboký okraj pripomínajúci golier. Dentálny hygienik by mal na konci ošetrenia toto miesto okolo každého zuba dôkladne skontrolovať buď sondou, alebo pohľadom a uistiť sa, že pod ďasnom nezostal zbytok zubného kameňa. Aj keď máme po pieskovaní zuby dokonale hladké, nie vždy sú dôkladne vyčistené.

Často sa stretávam s tým, že pacienti absolvujú dentálnu hygienu, ktorá sa výkonáva len použitím ultrazvuku a pieskovača, pretože je to časovo efektívnejšie pre hygienika. Ako som spomínal, ultrazvuk nevyhladí povrch zuba od zubného kameňa dokonale a airflow zubný kameň neodstráni.
Dokonca niekedy dostanete na výber, či si zaplatíte za basic, alebo premium, či exclusive procedúry. Tento prístup ja nepovažujem za správny, pretože zuby majú byť po dentálnej hygiene dokonale čisté, ale nie „basic čisté“,alebo „premium čisté“. Pri ošetrení by sa mali používať prístroje a nástroje, ktoré sú potrebné pre dokonale vyčistené zuby, nie také ktoré si pacient doplatí. Poznám veľa dentálnych hygienikov a hygieničiek, ktorí ošetrujú svojich pacientov správnymi postupmi a dôkladne. Verím, že takýchto dentálnych hygienikov budete teraz vedieť ľahšie rozpoznať a pomôžu Vám zachovať si zdravé zuby po celý život.